Behövs en offensiv för en social bostadspolitik!

Nybyggarkommissionen gör rätt när den försöker ta ett helhetsgrepp på bostadspolitiken. Det är helt rätt att det krävs lägre byggpriser, snabbare och mer enhetlig planprocess, ökad konkurrens inom byggsektorn (fast inte genom lönedumpning) och att man ser över ränteavdrag och fastighetsavgifterna. Men jag saknar en mer principiell diskussion om möjligheten att kunna få en hygglig bostad för alla vuxna även de med låga inkomster samt att samhället behandlar de olika upplåtelseformerna neutralt. Det är utgångspunkter vi haft tidigare i Sverige. Och det ska gå att klara. Då behövs subventioner (bostadsbidrag, kreditgarantier, villkorade investeringsbidrag etc.). Det skulle också behövas en enhet över alla partigränser att alla subventioner till byggande, ombyggande eller av lån (som t.ex. räntebidrag eller ränteavdrag) ska vara villkorade dvs. medföra lägre hyror eller priser och inte kapitaliseras. Dagens subventioner (ränte- och ROT-avdrag) driver upp priserna och ökar i stället problemen och orättvisorna på bostadsmarknaden. Det är ju rimligt att om samhället ger ett stöd till en verksamhet så ska det också kräva en motprestation från den som får stödet i form av lägre hyror eller priser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s