Ränteavdragen driver upp priserna

Idag kan man läsa att SCB har kollat vilka som förlorar om ränteavdragen slopas. Det blir barnfamiljer i storstadsområdena i synnerhet. Det vill säga de som köpt egnahem eller bostadsrätter under de senaste åren och sitter med höga lån. Men för de barnfamiljer som söker bostad är det precis tvärtom. Borttagna ränteavdrag betyder sänkta priser. Det är dags att inse att subventioner (som ränte- och ROT-avdragen är) utan villkor driver upp priserna. Det kommer alltid att behövas subventioner på bostadsmarknaden för att hushåll med små inkomster ska kunna få en bostad med rimlig kvalitet. Men subventioner utan villkor till en marknad med fri prissättning gör det tvärtom svårare för hushåll med låga inkomster på bostadsmarknaden eftersom de driver upp priserna, Det behövs en ny bostadspolitik där alla subventioner villkoras, så att de ska leda till lägre priser och hyror. Så var de tidigare investeringsbidragen utformade. En byggherre fick inga bidrag om den inte kunde visa att hyran i det nybyggda hölls nere. Jag fattar såklart att en ny bostadspolitik med subventioner inräknat bostadsbidrag som inte medför högre utan lägre priser och hyror (som inte kan kapitaliseras som det heter på ekonomispråk) måste införas stegvis med olika övergångsregler för att inte hushåll med nyköpta bostäder ska ställas på bar backe. Men den inriktningen måste påbörjas. Det är ju fullständigt meningslöst och skadligt för landets ekonomi att staten putsar ut 40 miljarder årligen som lägger bränsle på prisökningar och dessutom har drivit fram de hittills största låneskulderna för hushållen. Det är ett slags pyramidspel där de värden som bostäderna sägs ha inte är realistiska. Detta går inte att prata bort. Men i valrörelsen var det ingen som vågade säga som det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s