Varför tar DN inte hänsyn till fakta?

I en ledare i DN 18 maj 2016 skriver man om behovet att få Snurr på Stockholm. Men man har ingen koll på hur verkligheten ser ut.

”Förutom flyttskatten är hyresregleringen ett hinder. Hyresgästföreningen hävdar att omsättningen och rörligheten i beståndet visst är stor. För att nå den slutsatsen krävs dock att man tittar på nationella siffror.”

Enligt en forskarrapport är rörligheten klart större i hyresrätten än i ägt boende (framförallt bostadsrätt) även i Stockholm. Varför har ledarskribenten inte läst denna rapport? Är det fakta som man vill förtiga av politiska skäl?

Det betyder att den utförsäljning av kommunägda hyresrätter under marknadspris för ombildning till bostadsrätter (främst sådana med förhållandevis låga hyror)som genomfördes av den borgerliga majoriteten i Stockholm genomförde har minskat rörligheten.

En bearbetning registerdata visar att hyresrätterna har högre antal boende per bostad än bostadsrätterna när man jämför lika stora lägenheter, att andelen extremt trångbodda är betydligt högre i hyresrätt än i bostadsrätt, att andelen med extremt hög boendestandard är högre i bostadsrätten än i hyresrätten samt att hyresgäster har betydligt lägre inkomster än boende i bostadsrätt i varje stadsdel i Stockholm.

Det betyder att om man vill öka rörligheten så bör det viktigaste nog vara att de extrema subventionerna till ägt boende (högst av alla länder inom EU tillsammans med Nederländerna enligt EU kommissionen) sänktes så att bopriserna kan sänkas samt att se till att det byggs fler hyresrätter.

Hur vore det om DN:s ledarskribenter började ta hänsyn till fakta?

 

 

2 tankar om “Varför tar DN inte hänsyn till fakta?

 1. I hela mitt vuxna liv har jag i den borgerliga pressen kunnat läsa marknadshyres-hetsande artiklar som den nämnda, inte minst i DN. Men nu verkar det som om floskelmaskinen börjat gå på tomgång. Sällan har man väl läst en text med så lama ”argument”, och som varit så frikopplad från evidensbaserade resonemang.

  Faktiskt ett hån mot hyresgäster, tidningens läsare i allmänhet, och mot intellektuell hederlighet.

 2. (Försökte skriva denna kommentar till postningen från 20 maj; får bli här i stället.)

  Under rubriken ”Marknadshyror hotar den svenska modellen” skriver VD´n för SABO i Dagens Samhälle:
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/marknadshyror-hotar-den-svenska-modellen-25037?pack=22210

  Samtidigt i SvD: ännu en (villaboende) debattör som tycker att allt blir bättre om den ägande klassen får ännu mer lindringar, samtidigt som den hyrande klassen får högre hyror. (Dock skall de allra fattigaste kanske få lite bidrag som kompensation)
  http://www.svd.se/krav-pa-amortering-langt-ifran-tillrackligt/om/amorteringskravet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s