Varför kan inte Björklund tala sanning?

I radiointervju idag kritiserade Björklund de små investeringsbidragen till hyresrätter, eftersom han tyckte det är fel med subventioner. Men han håller tyst om de enorma subventionerna till ägt boende, som enligt samstämmiga ekonomer har drivit upp både bygg- och bostadspriser. Ingen politiker kan ha undgått detta som bl.a. tagits upp av EU-kommissionen, IMF, OECD m.fl. Dessa subventioner har dessutom, tillsammans med en dramatiskt ökande bostadsbrist, lett till att hushållens låneskulder blivit ett hot mot samhällsekonomin. Men tyvärr vågar inte politikerna ta i denna fråga.

För övrigt bör alla subventioner, vare sig det är avdrag eller bidrag, vara försedda med villkor att de utgår bara om mottagaren kan visa att de medför lägre priser eller lägre hyror. Så fungerade de tidigare investeringsbidragen. Idag är de jättelika subventionerna (ränte- och Rot-avdrag) till ägt boende tvärtom en dopning av bygg- och bostadsmarknaderna med skenande priser. Det finns byggare som inte vill bygga hyresrätter eftersom de inte kan ta ut lika höga byggpriser som för bostadsrätter. Vad vill Björklund göra åt detta?

EU-kommissionen har funnit att Sverige och Nederländerna är de länder i EU som gynnar äganderätten mest. Ett rimligt krav är att samhället ska behandla upplåtelseformerna neutralt skattemässigt.

Både Björklund och Eriksson trodde dessutom att marknadshyror skulle öka byggandet av hyresrätter. Men det finns inga belägg för detta. Samstämmiga forskningsrapporter från de länder som avreglerat hyresmarknaden visar att detta inte medfört ett ökat byggande av hyresrätter. Tvärtom är det vanligast att hyresmarknaden försvagats. Idag ligger hyrorna i nyproduktionen så högt de kan om lägenheterna ska vara möjliga att hyra ut. Samtidigt är det enligt Boverkets bostadsmarknadsenkäter stor brist på hyreslägenheter som hushåll med lägre inkomster (som t.ex. ungdomar) har råd med.

Björklund hänvisade till hur bra det är i Norge, trots att hyresmarknaden där har gått tillbaka, och hyrorna (i allmänhet i uthyrda ägarlägenheter) är extremt höga. Nej, Norge är inget bra exempel.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s