Det behövs lägre byggpriser och fler hyresrätter!

BildVår bostadsminister, Attefall, tycker att det är viktigt att det ska bli lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand och regeringen har redan tillåtit marknadshyror för sådana. Men det är bostadsbrist och fortfarande har man inte tagit några steg för att få fram fler hyresrätter. Istället har regeringspartierna sett till att sälja ut en stor del av de kommunägda hyresrätter i Stockholmsregionen under marknadspriser. Trösklarna för att ta sig in på bostadsmarknaden har aldrig varit högre än. Äganderätt subventioneras med netto 25 miljarder år 2012 (ränte- och rutavdrag med fastighetsavgiften frånräknad). Hyresrätten fick inte ett öre utan bidrog istället netto till statskassan (bolagsskatt och fastighetsavgift). Subventionerna till ägande i kombination med en svår och växande bostadsbrist i de expansiva regionerna har lett till allt högre priser på egnahem och bostadsrätter samt att hushållens låneskulder har nått rekordnivåer. Många ekonomer varnar för en prisbubbla.  Detta skadar landets ekonomi. Det ökar svårigheterna för arbetsgivare att anställa sådan arbetskraft de behöver eftersom det saknas bostäder som folk har råd med. Unga tvingas avstå högre studier av samma skäl. Och regeringen tittar på och tillsätter utredningar. Men det händer inget annat än att hyrorna på andrahands-uthyrda bostadsrätter stiger över takåsarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s