Mest luft i moderaternas bostadsutspel

Vissa förslag av partiets förslag kan underlätta bostadsbyggande, som lägre krav på buller och parkeringsplatser, minskade möjligheter att överklaga, press på kommuner vid utbyggnad av kollektivtrafik, uppmjukning av byggregler, men det stora greppet saknas helt. Partiet förstår inte eller vill inte förstå att det stora subventionerna till ägt boende (cirka 25 miljarder per år netto i form av ränte- och ROT-avdrag när fastighetsavgiften är avräknad) kapitaliseras, d.v.s. driver upp priserna och ökar hushållens belåning, i synnerhet när hyresrätten inte får ett öre i subvention utan tvärtom bidrar netto till statskassan i form av fastighetsavgifter och bolagsskatter och blir onödigt dyr. Ändå är byggpriserna för bostadsrätter       13 500 kr per kvm högre än för hyresrätter. En effekt av subventionerna.

Det krävs tuffa åtgärder för att öka konkurrensen inom byggsektorn, pressa ner byggpriserna och se till att det byggs prisvärda hyresrätter i de expansiva regionerna, så att även hushåll med lägre inkomster har råd att efterfråga det nya som byggs. Speciellt svårt är det för hushåll som vill ut på bostadsmarknaden som unga som bor kvar hemma, hushåll i överbefolkade lägenheter, jobbsökande på annan ort än där de bor, etc. Nuvarande politik spär på arbetslöshet och hindrar företag att få den arbetskraft de skulle behöva.

Ett första krav är att upplåtelseformerna ska behandlas skattemässigt lika och att subventioner (som behövs) inte ska kunna kapitaliseras. Det ska gälla alla former av subventioner, dvs. både avdrag och bidrag. Nya hushåll på bostadsmarknaden har inte någon glädje av t.ex. ränteavdragen, eftersom dessa har gjort att priserna har drivits upp. Det finns forskning som visar att det är ett rakt ett-till-ett positivt samband i Sverige mellan subventioner i form av avdrag och priser på en marknad med fri prissättning. Detta går inte att ändra i ett slag, eftersom det skulle drabba många hushåll hårt, men det behövs en politik som sakta och stegvis ändrar på detta. Det har man gjort i andra länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s