Ökade amorteringar nog bra men det behövs mer

Finansinspektionen förordar hårdare krav på amorteringar. Och det är bra om vi i Sverige får lite mer av den amorteringskultur som man har bl.a. i Tyskland. Men det finns ett samhällsekonomiskt problem om hårdare krav på amorteringar blir det enda. Amorteringar innebär ett sparande så att det blir mindre pengar över till konsumtion. Om man istället minskar möjligheten till ränteavdrag och gör fastighetsavgiften mer beroende av fastighetens marknadsvärde minskar i och för sig också den privata konsumtionen, men möjliggör ökade satsningar på sjukvård, skola och omsorg och ökade offentliga investeringar i infrastruktur, bostäder, energisparande mm. Nog borde det vara läge för detta nu när räntorna är historiskt låga och vi nästan har deflation. För övrigt borde det vara självklart att priserna på både bostäder och byggande måste sänkas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s