Sänk taket för ränteavdrag på lån på bostäder!

Ränteavdrag eller räntereduktion ingår i rätten att dra av kapitalförluster från skatten. I Sverige kan ränteutgifter för privatpersoner kvittas inte bara mot ränteintäkter utan även mot inkomst av arbete. Ett sådant ränteavdrag gör det möjligt för en låntagare att låna större belopp än vad som annars vore möjligt genom att sänka kostnaden för att låna pengar.
I samband med diskussionerna om att begränsa ränteavdragen, eftersom de driver upp priserna på både byggande och bostäder, har man hävdat att det skulle drabba en massa barnfamiljer hårt, som köpt bostäder med de regler som gäller.
Jag tror att en framkomlig och fördelningspolitiskt smaklig väg skulle vara att sänka taket för den summa som man får göra ränteavdrag för. Idag får man dra av 30 procent på ränteutgifter upp till 100 000 kronor och på summor därutöver 21 procent. Summan är också per individ, varför 2 personer med inkomster kan dra av 30 procent på ränteutgifter på 200 000 och 21 procent på dem därutöver.
I dessa lågräntetider borde man se över dessa tak, som tillkom när räntenivåerna var betydligt högre än de är idag.
Jag utgår från en räntenivå på 3 procent på bostadslånen och tre olika totala lånesummor: 5 miljoner, 4 miljoner och 3 miljoner. Det är höga lånesummor som dock torde förekomma i storstadsområdena. Tak kan utformas på olika sätt. Ett par räkneexempel:
1) Man får bara göra ett avdrag på 30 procent på ränteutgifter upp till 100 000 kronor för lånen på bostaden och 21 procent på ränteutgifter därutöver. Om det är en person idag som gör avdrag för lånen, blir det ingen förändring jämfört med idag. Om det däremot är två personer som båda kan göra maximala avdrag på bostadslånen, blir det en klar skillnad. I så fall skulle ett par med lån på 5 miljoner få en ökad årskostnad med högst 39 500 kronor. De med lån på 4 miljoner högst plus 15 800.
2) Man får bara göra avdrag på upp till 100 000 per person och inget för ränteutgifter därutöver på bostaden. För en ensam person med lån upp till 5 miljoner skulle detta betyda en ökad kostnad på högst 50 000 kronor per år, med lån på 4 miljoner 20 000 kronor och med lån på 3 miljoner 0 kronor. För två personer med maximala lån skulle det med lån på 5 miljoner och mindre inte betyda en ökad kostnad.
3) Något tredje förslag kan kanske utformas efter en genomgång hur lånesummorna och lånestrukturen ser ut för olika hushåll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s