K.G. Bergström kan inte statistik

KG Bergström förstår tyvärr inte statistik. Han medger också att han inte är statistiker. Ändå kan han påstå att SCB:s stora väljarundersökning inte ger rätt bild eftersom siffrorna inte överensstämmer med de medelvärden av olika undersökningar som Svensk väljaropinion redovisar. Men i dessa medelvärden ingår flera s.k. webb-enkäter, som inte bygger på vedertagna statistiska principer. Även SIFO:s undersökning bygger inte heller på vedertagna statistiska principer. SCB:s undersökning är i verkligheten den mest tillförlitliga undersökningen. Bortfallet är ett problem i alla undersökningar och redovisas inte i de s.k. webb-enkäterna.

Tyvärr publiceras alldeles för många lågkvalitativa opinionsundersökningar, där man istället för slumpmässiga urval av den röstberättigade delen av befolkningen använder sig av webb-paneler eller frågar någon annan i samma åldersgrupp, samma region och samma kön, mm. om de inte får svar från den som ingår i urvalet (SIFO:s metod). Med dessa undersökningar kan man inte dra slutsatser om skillnader är statistiskt säkra eller om sk. konfidensintervall, dvs. inom vilket intervall den verkliga procentsiffran ligger med rimlig säkerhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s