Varför är så många ekonomer fånigt dumma

Nu var det en ekonom på KTH, docent till och med, som menade att man skulle avskaffa köerna till hyresrätter i Stockholm genom att höja hyrorna. Och visst det är ju en genial metod. Genom at höja priserna skulle vi kunna avskaffa alla vårdköer, köer till daghem, etc. Tänk att ingen kommit på det tidigare! Det är ju en skadligt stor efterfrågan på hyresrätter. Dessutom visar Boverkets enkäter att det är framför allt hyresrätter med överkomliga hyror för unga och andra hushåll med lägre inkomster som behövs.

Frågan är om denna duktiga ekonom har funderat på var de ska bo som redan bor i hyresrätt i Stockholm och som, enligt tillförlitliga data har betydligt lägre inkomster än de som bor i bostadsrätt eller äganderätt i alla Stockholms stadsdelar, om hyrorna höjs så att kön försvinner?

Det har visat sig att i de länder man avreglerat hyresmarknaden, har inte byggandet av hyresrätter ökat utan tendensen har tvärtom varit att hyresmarknaden gått tillbaka. Hyrorna i det nya som byggs i Sverige är så höga att endast en minoritet av de som köar för bostad har råd med dem.

Professor Lindbäck jämförde för en tid sedan bostadsmarknaden med bilmarknaden! Men nog är det skillnader. Alla måste ju inte ha bil, medan alla måste ha en bostad. Bilar har hjul och kan köras hit och dit och det kan inte 99 procent av bostäderna. Om efterfrågan på bilar ökar så kan industrin snabbt producera mer. Så enkelt är det inte med bostäder, eftersom vi bygger samhällen som kräver mer än bara bostäder. Och om efterfrågan minskar så producerar bilindustrin mindre, medan bostäderna står kvar vilket många glesbygdskommuner fått erfara.

Varför är så många nationalekonomer så fånigt dumma?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s