Amsagor av företrädare för Fastighetsägarna i Dagens Industri

I ett debattinlägg på Dagens Industri skriver  Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm och Tomas Ernhagen, Fastighetsägarna Sverige att politikerna borde sätta hyrorna.  http://www.di.se/opinion/fastighetsagarna-politiker-maste-ta-over-hyresforhandlingarna/ . Tydligen vill man återinföra hyresregleringen. Då tror de att hyresrätternas antal skulle öka! Felet är hyresförhandlingarna, enligt dessa tänkare.

”Dessa brister i de återkommande årliga förhandlingarna mellan bostadsmarknadens parter ger Hyresgästföreningen, HGF, en näst intill absolut makt att bestämma nivån för den årliga hyresutvecklingen.

När HGF har bestämt sig för vilken nivå hyreshöjningarna ska ligga på, blir det så. Då kan HGF resa sig från förhandlingsbordet och tacka för sig, vilket skedde i ramavtalsförhandlingen om 2017 års hyreshöjning i Stockholm den 6 oktober i år.”

Nu finns det något som heter Hyresnämnden dit man kan gå för att lösa en hyrestvist, vilket tydligen dessa inte känner till. Det är ingalunda så att Hyresgästföreningen kan diktera hyrorna.

För att träffa avtal måste man naturligtvis bli överens. Och den obefintliga inflationen liksom de låga räntorna talar ju för låga hyreshöjningar. Dessutom visar statistik att fastighetsägarna gör skapliga vinster.

Drivande krafter i den stora minskningen av hyresrätter är dels den stora utförsäljningen av kommunägda hyresrätter med låga hyror till underpriser till hyresgäster och dels värdegapet mellan en fastighet med hyresrätter och en likadan med bostadsrätter. Detta värdegap beror på bostadsbristen och de enorma subventionerna till ägt boende: ränte- och ROT-avdrag, som drivit upp bygg- och överlåtelsepriser och hushållens växande skuldberg (enligt IMF, OECD, EU-kommissionen, UBS etc.).

Istället för att skälla på Hyresgästföreningen borde Fastighetsägarna driva på för att ge hyresrätten likvärdiga skattevillkor, likvärdiga subventioner som ägt boende har. För det ska väl inte vara så att Fastighetsägare ska kunna driva upp hyrorna och göra det ännu svårare för hushåll med lite lägre inkomster att kunna bo kvar i sina bostäder, eller hur?

Fakta är att de som bor rymligast är hushåll i ägande- och bostadsrätt medan trångboddhet är vanligast i hyresrätten redan idag innan Fastighetsägarnas önskade stora hyreshöjningar.

För övrigt har vi en god tradition i Sverige att vi försöker lösa intressemotsättningar via förhandlingar. Det ska vi naturligtvis fortsätta att göra både på arbets- och hyresmarknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s