Varför tiger regeringen om de enorma subventionerna till ägt boende

I ett debattinlägg i GP idag avvisar Stefan Attefall m.fl. KD subventioner. Argumentet är att de inte har någon effekt utan bara gynnar byggarna som kan ta ut högre priser. Och visst är det så med subventioner som ges utan villkor om motprestation, dvs. att priser och hyror ska hållas nere som motsvarar värdet av subventionen. De investeringsbidrag som avskaffades 2006 var villkorade, dvs. de utgick inte om inte byggherren kunde visa att de medförde lägre inflyttningshyror. Och när man tittar på SCB:s statistik över produktionspriserna så kunde man se att de faktiskt sänktes för hyresrätter. Det allra märkliga är att Attefall m.fl inte med ett ord nämner de gigantiska subventionerna till ägt boende, som 2012 uppgick till cirka 25 miljarder (ränte- och ROT-avdrag med fastighetsavgiften fråndragen). Samma år fick hyresrätten 0 kronor i subvention utan bidrog tvärtom till statskassan med bolagsskatt och fastighetsavgifter. Samma år var produktionspriset för bostadsrätter 13 500 kronor/kvm högre än för hyresrätter enligt officiell statistik. Attefall borde också vara medveten om att subventionerna till ägt boende i kombination med växande bostadsbrist har medför rekordhöga priser och en rekordhög skuldsättning avhushållen i Sverige. Sluta att blunda för verkligheten ta itu med de verkligt stora problemen, som är de höga byggpriserna, den bristande konkurrensen och effektiviteten i byggsektorn, den bristande neutraliteten mellan upplåtelseformerna och kommuner som vägrar ta sitt ansvar. Visst är det också problem med byggbar mark och omständlig planprocess men det är inte de största problemen.

En tanke på “Varför tiger regeringen om de enorma subventionerna till ägt boende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s