Skönt att slippa partifålla

Som företrädare för ett parti är man mer eller mindre tvungen att försvara och verka för partiets ståndpunkter, även om man inte delar dem i alla delar. Och det är kanske så det måste vara. Men nog skulle det vara bra med en öppnare debatt och fler företrädare som var mer självständiga. Partipiskan viner ju i de valda församlingarna på alla nivåer. Det är skönt att inte längre ha ett sådant tryck på mig. Tanken blir friare. Kommunalpolitik är väldigt mycket praktiska lösningar och behov av gemensamma tag över partigränserna, i synnerhet i en liten kommun som Ängelholm. Visst spelar ideologi roll i många frågor, men när det gäller stadens utveckling och översiktsplaner borde det vara både bra och möjligt att enas över partigränserna även under ett valår.

Jag tror att till exempel att  partierna är överens om målet att Ängelholm ska växa kontinuerligt och vara särskilt attraktivt för ungdomar och barnfamiljer. Befolkningen ska som genomsnitt för perioden fram till år 2020 öka med 1 % per år och medelåldern ska år 2020 vara i paritet med riksgenomsnittet. Utvecklingen har dock sedan år 2000 gått i motsatt riktning. Den enda åldersgrupp som ökat är pensionärerna.

Det har byggts för lite och gjorts för lite för att staden ska upplevas som attraktiv av unga hushåll. Framför allt måste man bygga fler bostäder och i synnerhet bostäder i flerbostadshus och helst fler som unga har råd med. Men det är också viktigt att göra Ängelholm mer roligt och livligt. Det är därför ställen som Bahnhof och Harrys behövs. Men det räcker inte. Det behövs en centralt belägen mötesplats, en plantskola, ett kreativt centrum, ett möjligheternas hus med en rad olika verksamheter, som skisseras på Facebook-sidan: Parkskolan – kraftsamling för unga.

Jag tror att ett sådant ställe måste byggas upp steg för steg och drivas av dem som själva driver verksamhet där. Jag hörde till exempel hur det kan bli när man ändrar i en samlingslokal utan att t.ex. kunna akustik. I den nu tomma Birgit Nilsson-salen hade man åstadkommit en bra akustik, bl.a. genom att placera ut lådor i hörnen. Men dessa togs bort eftersom någon tyckte att de tog onödigt utrymme!

Det behövs nu kraftsamling över partigränserna och en samverkan mellan kommunen, näringslivet och den ideella sektorn för att förverkliga denna mötesplats som skulle bli ett lyft för staden. Nu ligger vi i Ängelholm efter Helsingborg, Höganäs och t.o.m. Båstad. Det finns utvecklade idéer om hur man skulle kunna förändra området kring stadsparken och Parkskolan just genom ett sådant samverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s