Fristäder utan regler – en löjlig idé

Arkitekten J Söderlind föreslår i Dagens Nyheter den 20 april att vi ska inrätta ett antal fristäder där man få bygga utan några som helst regler. Och han tror att då skulle vi få bättre bostäder och trevligare städer. Jag kan förstå att många känner vanmakt inför dagens impotenta bostadspolitik, den allt värre bostadsbristen och extrema bygg- och bostadspriser. Men att kasta ut all erfarenhet och kunskap, att strunta i alla tillgänglighets- och miljökrav mm. är rent ut sagt både löjligt och idiotiskt. Det finns bättre vägar att gå, men det kräver att regering och riksdag verkligen satsar på ett ökat byggande och en social bostadspolitik. Att göra miljökrav lika i landets kommuner är rätt, eftersom det underlättar stora serier och ett mer industriellt byggande. Vi måste lära av bilindustrin som kan producera olika modeller på samma bottenplatta. Lägenhetsritningar kan återanvändas. Flexibla planlösningar kan möjliggöra förändringar under bostadens livslängd.

Hyresrätten måste få samma skattemässiga villkor som ägande- och bostadsrätt. Inga avdrag eller bidrag ska utgå utan att mottagaren kan visa att de medför sänkta priser eller hyror. Planprocessen kan förvisso snabbas upp och ett ökat regionalt bostadsförsörjningsansvar införas, så att kommuner kan tvingas att bygga bostäder som även låg- och medelinkomsttagare kan efterfråga.

Dagens extrema subventioner till ägt boende (cirka 25 miljarder netto per år) i kombination med det låga bostadsbyggandet och inflyttning till storstadsregioner har kapitaliserats, dvs. drivit på prishöjningarna på byggande, bostäder och hushållens skuldsättning.

Att göra något åt detta vore ett verkligt steg framåt. Misslyckade fribyggen har vi redan erfarenhet av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s