Lär av Tenant Management Organisations (TMO:s)!

Den 13-15 juni var jag inbjuden till den årliga konferensen som the National Federation of Tenant Management Organisations (NFTMO) höll i Stratford-on-Avon (Shakespeares födelsestad för övrigt vilket var omöjligt att missa). Det var en både intressant och lärorik konferens. Dessa TMO:s förvaltar alltså hyresbostäder med en social inriktning. Även om den konservativa regeringen i England skär ner på anslag till boende (utom till ägande förstås) så lyckas dessa att hålla ner hyror, se till att bostadsområdena fungerar o.s.v. Jag tror att både hyresgästföreningar och värdar samt bostadsföretag (såväl kommunala som privata) har en hel del att lära av dessas sätt att arbeta och attackera problem av olika slag. Jag är idag ganska okunnig om hur man arbetar inom hyresgästföreningen med områdesfrågor, men jag möter ofta en ganska passiv inställning. En av mina käpphästar är det som en professor i företagsekonomi skrev för många år sedan, nämligen att ett bra boende åstadkoms genom samverkan och ömsesidig respekt mellan hyresvärd och hyresgäster. Om hyresgäster tror att en hyresvärd kan fixa allt utan hyresgästers aktiva medverkan så har de fel. Vi har alla ett ansvar att hjälpa till och ta hänsyn till varandra. Attityden att allt som händer i ett bostadsområde är hyresvärdens ansvar, som tyvärr en del hyresgäster har, håller inte. Enligt min uppfattning är det viktigt att hyresgästorganisationen lär ut hyresgästernas aktiva ansvar för ett väl fungerande boende. Självklart är det också lika viktigt att hyresvärdar och fastighetsägare respekterar och uppmuntrar aktivitet hos och inflytande av sina hyresgäster. Allt blir bättre om man hjälps åt och försöker respektera varandras olika roller. Allt är inte hyresförhandlingar, eller hur?

Jag tror att det skulle vara lärorikt för både hyresgästorganisationer och värdar/bostadsföretag att lära mer om hur dessa TMO:s arbetar. Kolla på http://www.nftmo.com/!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s