Intressant rapport om hur den finansiella krisen påverkar bostadsmarknaden

SIEPS (Swedish Institute for European Policy Studies) har publicerat en rapport av Christine Whitehead, Kathleen Scanlon and Jens Lunde: The impact of the financial crisis on European housing systems: a Review − SIEPS 2014:2 − som kan hämtas här: http://www.sieps.se/sites/default/files/Sieps%202014_2%20webb_NY.pdf

Den är väl värd att läsa i sin helhet. Dessutom har den en sammanfattning på svenska.

I den när författarna blickar framåt ser de:

”Minst fyra grundläggande faktorer utgör orosmoln när det gäller bolåne- och bostadsmarknaden i framtiden:

För det första, om euroekonomin och världsekonomin allmänt börjar återhämta sig kommer detta att sätta press på såväl bostadspriser som hyror. Det kommer i sin tur att öka trycket på regeringarna att försöka stabilisera systemet, vilket kan innebära att situationen vad gäller priser och produktion förblir instabil.

För det andra ligger räntan på en historiskt låg nivå samtidigt som den privata skuldsättningen befinner sig på en fortsatt hög nivå i många länder. Om räntan höjs, om så bara marginellt, kan många hushåll påverkas negativt.

För det tredje är det troligt att CRDIV, Basel III och andra regeländringar ökar lånekostnaden och gör det svårare att ta lån. Bolånemarknaderna i traditionellt sett mer öppna finansiella system kommer troligtvis aldrig att återgå till aktivitetsnivåerna före krisen.

Slutligen har vi utbudsfrågan. Instabila bostads- och bolånemarknader leder till större risker och större svårigheter för byggföretagen att skaffa finansiering. Den viktigaste slutsatsen i vår studie är att i nästan alla europeiska länder och andra marknadsekonomier – som t.ex. USA och Australien – så är den största begränsningen finansieringen av nya projekt.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s