Subventioner ska sänka priser – inte höja dem

De enda upplåtelseformer som staten subventionerar i Sverige idag är ägande- och bostadsrätt. Det sker främst genom ränteavdragen men också via ROT-avdragen. Hyresrätten får inte ett öre.Vitsen med subventioner ska väl vara att de ska göra det billigare att bo. Men i synnerhet ränteavdragen har precis motsatt effekt. De driver upp både bygg- och överlåtelsepriser eftersom de går till en marknad med fri prissättning. Det är därför många ekonomer kräver att man gör något åt ränteavdragen. Ty fakta är att skulle de sänkas eller avskaffas som kommer bostadspriserna också att sjunka, vilket skulle gynna de som behöver men är utan en bostad. Nu är det i och för sig inte rätt att ändra förutsättningarna på bostadsmarknaden med drastiska åtgärder, som främst de som köpt en bostad de senaste åren.Men under denna lågräntetid borde regeringen införa ett tak. Till exempel att ränteavdragen för en bostad får inte överstiga 50 000. Som det är nu är det 50 000 per person. Vidare skulle man helt avskaffa ränteavdrag över denna summa. Nu är procentsatsen 21 procent för summor därutöver. Detta skulle påverka ytterst få personer, men innebär en större budgetsäkerhet när räntorna åter vänder upp.

En spridd myt är att de investeringsbidrag som tidigare utgick vid byggande av mindre hyresrätter bara hamnade i byggarnas fickor. Men enligt byggpris-statistiken så sjönk faktisk byggpriserna för hyresrätter när de infördes just därför att byggherrarna var tvungna att visa att hyrorna hölls nere för att bidragen skulle utgå.

Idag kostar en bostadsrätt över 13 000 kronor per kvm mer än en hyresrätt att bygga. Det är just effekten av ränteavdragen som gör det möjligt att bygga dyrt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s