Är Ola Johansson (c) riktigt klok?

Detta kan man läsa i Dagens Nyheter idag angående det blygsamma investeringsstödet som bara ska gå till små hyresrätter:

”Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centern, tror inte att investeringsstödet är avgörande för de bostäder som nu planeras.

Jag menar att branschen inte har frågat efter de här pengarna. De flesta byggföretag som jag pratat med säger att de här bostäderna hade byggts i alla fall, säger Ola Johansson.

Han ifrågasätter också om de subventionerade hyresrätterna kommer att hjälpa dem som är i störst behov av stöd.

Man kan fråga sig vilka det är som har råd att efterfråga subventionerade nyproducerade hyresrätter. Det är inte de som står långt ifrån bostadsmarknaden eller de nyanlända. Man försöker lura folk att tro att de nya subventionerade hyresrätterna är till för dem som har de största behoven, men så är det inte, säger Ola Johansson.

Han förespråkar i stället marknadshyror för att få större rörlighet på bostadsmarknaden.

Vi behöver få tillgång till de äldre hyresrätterna och det kan vi bara åstadkomma genom en ökad rörlighet. Där finns det många saker som skulle kunna bidra, till exempel en friare hyressättning, säger Ola Johansson.”

Här kommer den riktiga tankegrodan eftersom marknadshyror skulle driva upp hyrorna  i kommuner med bostadsbrist och hur går det då för de som ”står långt ifrån bostadsmarknaden eller de nyanlända”? I storstadsregionerna, större städer och på universitetsorterna skulle det bli möjligt för värdar att ockra på bostadsbristen och göra att de som idag står långt ifrån bostadsmarknaden hamnar ännu längre därifrån. Dessutom skulle en massa människor tvingas flytta eller tränga ihop sig ytterligare. Varken bostadsbidrag eller bostadstillägg skulle vara till hjälp för de flesta och kommunernas kostnader i försörjningsstöd skulle öka drastiskt.  Dessutom vet man från andra länder att en avreglering inte ökar byggandet av hyresrätter. Hyresrätten blir möjlig och intressant för färre och värdarna kan öka sin inkomster drastiskt utan att behöva gör något.

Investeringsbidragen är blygsamma och en bråkdel av de enorma subventionerna till ägt boende (ränte- och ROT-avdrag). Men dessa subventioner berör inte Johansson och ändå går de främst de till bättre ställda. Dessutom är både äganderätts- och bostadsrättsbestånden sämre utnyttjade än hyresrätterna. Det i dessa som många hushåll har generösa utrymmen och få är trångbodda. Men att utnyttja detta subventionerade bestånd bättre för att öka rörligheten är tydligen inte Centern intresserat av.

Investeringsbidragen borde gå till byggande av hyresrätter i alla storlekar och bekostas av minskade subventioner till ägt boende så att upplåtelseformerna får mer likvärdiga villkor.

En tanke på “Är Ola Johansson (c) riktigt klok?

 1. Det är närmast skandalöst att en ledande politiker, tillika talesperson för sitt parti, kan vara så nonchalant i sina resonemang.
  Det är som om dessa marknadshyresgroupies lever i en bubbla, mot vars yttervägg all tillgänglig logik och kunskap studsar. Man bara fortsätter att upprepa sina fraser, i suverän likgiltighet för hur åsikter normalt bildas och motiveras.

  Man kan observera några gemensamma nämnare för dessa ”klubb-medlemmar”:
  – Det bor ytterst sällan själva i hyreslägenhet, och har sannolikt mycket liten förståelse för och erfarenhet av sådant boende.
  – De vidgår ogärna att det är vanliga människor av kött och blod, familjer, som bor i de lägenheter man vill marknadsutsätta. Man vill ju inte framstå som grym och okänslig…
  I stället förbigår man helt enkelt dessa boende med tystnad; de ”finns inte”, och ingen kommer därför att lida av kraftigt höjda hyror. Exempel: ”Vi behöver få tillgång till de äldre hyresrätterna ” . Vilka ”vi” ?! ”Tillgång” ?!
  Alternativt så misskrediterar man hyresgästerna med antydningar om mygel, svarta affärer, lömskt utnyttjande av ”subventioner”, eller varandes ”fackpampar, partimedlemmar, kulturarbetare”.

  Hade vi haft en hyresgästförening värd sitt salt så hade denna bubbla punkterats för länge sedan, och det hade varit politiskt omöjligt att argumentera för marknadshyror. I stället är det numera jaktsäsong året runt på innerstadshyresgäster, och läget börjar kännas allt mer hopplöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s