Knappt hälften av Stockholmarna har råd med en nybyggd hyresrätt

DN i dag: ”Knappt hälften av stockholmarna har råd att hyra en nyproducerad tvåa. Bara sex av tio har råd med en nybyggd etta.

– Även om hyrorna sänks kommer det finnas grupper som inte har råd med nyproduktion, säger Hans Jonsson, nationalekonom på Boverket.”

Enligt OECD:s trångboddhetsnorm ska ett en-personshushåll kunna bo i en tvåa. Hyrorna i nyproduktion är på tog för höga.

Ett oerhört systemfel. De stora subventionerna till det ägda boendet har drivit upp priserna, enligt en samstämmig ekonomkör. Det är betydligt mer lönsamt att bygga bostadsrätter och egnahem än hyresrätter för byggare. Räknar man bort de stora skillnaderna i markpriser är byggpriset 50 procent högre per kvm för bostadsrätter än för hyresrätter i storstadsområdena enligt SCB. Kommunerna måste få möjlighet att fastställa upplåtelseform i detaljplanerna. Investeringsbidragen behöver utökas. Markspekulation bekämpas. Konkurrensen inom byggsektorn måste bli bättre. Fler hus bör byggas i form av fabriksbyggda element, fast med varierande fasader. Som bilindustrin arbetar.

 

2 tankar om “Knappt hälften av Stockholmarna har råd med en nybyggd hyresrätt

  1. Jag vill tipsa om en intressant artikel i dagens DN om hur man löser bostadsförsörjningen i Wien, https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-har-wien-lost-bostadskrisen-nastan-alla-far-en-billig-hyresratt/.
    I artikeln citeras en KTH-forskare Anna Granath Hansson, som säger ett sådant system vore otänkbart i Sverige pga kostnaden: 1% av BNP.

    Inte ett ord om att ränteavdragen för villor/bostadsrätter inom ett fåtal år också kommer att utgöra 1% av Sveriges BNP. Redan idag är subventionerna till denna boendegrupp större än 1%, om man inkluderar ROT-avdragen…

  2. Jag har varit upptagen med att flytta, därför har min kommentar dröjt. Artikeln om Wien var väldigt intressant. Hur har du räknat på ränte- och ROT-avdragen? Är det siffror från tidigare år? ROT-avdragen har ju sänkts lite och de låga räntorna har ju gjort ränteavdragen lägre. Men när räntorna stiger igen är det en bomb, eftersom hushållens låneskuld är enorm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s